Formation Of Zirconia Sheets with Nanotubular Structure Prepared by Anodization of Zirconium - Mohamed Ansari, Suriyati (2014)
Dalam karya ini, proses anodik dilakukan untuk menghasilkan lapisan anodik yang terdiri daripada tiub nano ZrO2. Lapisan anodik kemudian dikeluarkan dari kepingan Zr untuk menghasilkan berdiri bebas lembaran ZrO2 tiub nano. Jenis-jenis karbonat, berbeza kepekatan karbonat, voltan penganodan dan juga masa penganodan telah dieksperimen bertujuan untuk membentuk lembaran ZNTs. Kehadiran karbonat, Na2CO3 dan K2CO3 sebagai penambah memainkan peranan yang penting dalam pembentukan kepingan tiub nano. Untuk membandingkan, dalam EG ditambah dengan 3 ml 1 M K2CO3 menunjukkan lebih pembentukan kepingan tiub nano berbanding EG dengan Na2CO3. Dalam pembentukan ZNTs, H+ dilepaskan dalam tiub nano dan apabila H+ bertindak balas dengan CO32-, gas CO2 dilepaskan. Pembentukan gas CO2 memberi kesan kepada lekatan filem ZrO2 dari foil. Kesan kepekatan K2CO3 yang berbeza menambah, jumlah kepingan tiub nano yang terbentuk. Bagi kesan voltan penganodan dan masa, didapati bahawa pada 40 V dan 60 V, jumlah ZNTs dibentuk dan pada 60 V, filem itu adalah lebih mudah untuk dikeluarkan daripada foil Zr. Bagi kesan masa penganodan, ia seolah-olah bahawa pada masa yang lebih lama, tindak balas lebih bagi CO32- dan H+ berlaku membentuk lebih CO2. Gas CO2 yang dihasilkan daripada tindak balas CO32- dan H+ terkumpul pada antara muka logam dan oksida dan membuat filem oksida anodik untuk menanggalkan dengan mudah dari Zr substrat tanpa memerlukan prarawatan. Lembaran tiub nano ZrO2 didapati amorfus, oleh itu ia telah disepuh lindap pada tiga suhu yang berbeza 200 ⁰C, 400 ⁰C dan 600 ⁰C. Pembentukan fasa dan perubahan pada setiap suhu diperhatikan dengan semua tetragon (T), padu (C), dan wujud bersama-monoklinik (M) fasa selepas penyepuhlindapan pada 400 ⁰C dan 600 ⁰C Aktiviti lembaran tiub nano ZrO2 anil adalah kajian oleh degradasi MO. Selepas 300 minit, kira-kira 37% daripada MO telah di hina oleh sampel disepuh lindap pada 600 ⁰C, 35% daripada MO dihina oleh sampel anil pada 400 ⁰C dan 22% daripada MO dihina oleh sampel disepuh lindap pada 200 ⁰C. Ini menunjukkan bahawa penghabluran adalah penting dalam fotopemangkinan.