Study of Heterogeneous Agents Crowd Dynamic - Abu Bakar, Siti Juliana (2015)
Di dalam situasi kecemasan, orang ramai sering mempamerkan tingkah laku tidak menentu yang boleh membawa kepada malapetaka yang besar jika tidak ditangani dengan baik. Fokus utama kajian ini adalah untuk mengkaji ejen heterogen di khalayak ramai dalam kepadatan yang berbeza, di dalam arena tertentu. Pemodelan dan simulasi ejen heterogen di khalayak ramai memerlukan pemahaman tingkah laku manusia. Apabila keadaan panik berlaku, setiap individu bertindak balas secara berbeza di mana ia bergantung kepada pelbagai faktor seperti sentuhan fizikal, emosi, daya tarikan, tempat dan lain-lain lagi. Kombinasi tingkah laku individu ini akhirnya mewujudkan tingkah laku orang ramai. Apabila keadaan panik berlaku, motivasi setiap ejen meninggalkan arena secepat mungkin dengan mematuhi peraturan pengikut, pengelompokan dan mengelak halangan. Model ini dilaksanakan menggunakan NetLogo versi 5.0.4, di mana alat simulasi ini memberi kecekapan yang tinggi sesuai untuk mengsimulasi fenomena yang kompleks. Analisis utama projek ini ialah mengira purata masa pemindahan dan kadar tindak balas untuk meninggalkan arena di bawah pengaruh dua pembolehubah. Apabila peratusan ejen B bertambah, purata masa pemindahan dan kadar tindak balas menjadi lebih baik. Manakala, apabila bilangan populasi meningkat, kadar tindak balas untuk meninggalkan arena menjadi lebih cepat, namun purata masa pemindahan menjadi perlahan.