Attenuation Of Electromagnetic Acoustic Noise From A Variable Speed Induction Motor By Using Dynamic Vibration Absorber.pdf - V.Radha, Vigren (2016)
Hingar akustik elektromagnetik mempunyai ciri ton hingar yang dihasilkan oleh motor induksi kelajuan boleh ubah mewujudkan suasana yang tidak selesa kepada pengendali mesin. Hingar yang berlaku pada frekuensi tinggi ini kebiasaannya berlakupada gandaan frekuensi pensuisan pada pembalik. Penyelesaian masalah hingar ini pada umumnya dicapai dengan rekabentuk elektromekanikal dan modulasi lebar denyut untuk membasmi harmonik yang menyebabkan hingar. Penggunaan penyerap getaran dinamik adalah antara alternatif yang dikaji di dalam penyelidikan ini. Ujian spektrum menunjukan bahawa daya tindakan elektromagnetik mempengaruhi secara langsung hingar elektromagnetik yang dihasilkan oleh motor induksi. Gandaan harmonik 3 kHz pada spektrum modulasi lebar denyut berlaku juga pada spektrum getaran permukaan dan spektrum hingar. Analisis mod dan ujian spektrum menunjukan bahawa hingar dengan frekuensi 6 kHz pada kelajuan 1250 rpm dan ke bawah adalah disebabkan oleh getaran paksa. Pada halaju di atas 1250 rpm, hingar 3 kHz adalah disebabkan resonans. Bolt M6 sepanjang 20 mm digunakan sebagai penyerap getaran dinamik dan dipasang pada permukaan motor untuk mengurangkan hingar pada 6 kHz. Penyerap getaran dinamik menyerap getaran sebanyak 20% hingga 86%pada permukaan motor dan pengurangan aras tekanan bunyi sebanyak 12 dB(A) dapat dicapai. Ia juga berkesan pada lokasi lain pada motor dan juga pada semua kelajuan operasi. Penyerap getaran dinamik telah terbukti untuk mengurangkan hingar elektromagnetik daripada motor induksi kelajuan boleh ubah.