Effect Of Aluminium (Al) And Nickel (Ni) Addition On Formation Of Titanium Silicon Carbide (Ti3sic2) Via Arc Melting - Mazuki, Norlailatullaili (2012)
Ti3SiC2 mempunyai gabungan luar biasa kedua-dua sifat seramik dan logam seperti ketumpatan yang rendah, kekuatan dan modulus yang tinggi, kebolehmesinan yang baik, dan ketahanan terhadap kejutan haba. Malangnya, fasa tunggal Ti3SiC2 sukar untuk disintesis kerana wujudnya fasa titanium karbida (TiC) dan titanium silisida (TixSiy). Serbuk titanium, silikon, grafit, aluminium, dan nikel disediakan mengikut nisbah stoikiometri iaitu Ti:Si:C:Al:Ni = 3:1:2:x:y. Serbuk-serbuk berkenaan dicampur dan dikisar dengan menggunakan mesin pengisar bola selama 24 jam sebelum dipadatkan. Campuran serbuk yang telah dipadatkan telah diarka menggunakan mesin peleburan arka selama 5 saat. Kesan penambahan aluminium yang berbeza dikaji untuk memerhatikan ketulenan Ti3SiC2. Selain itu, kesan penambahan nikel yang berbeza dikaji untuk menghasilkan Ti3SiC2 dengan ketumpatan tinggi. Kekerasan setiap sampel telah diperolehi daripada ujian kekerasan Vickers. Berdasarkan keputusan yang diperolehi, sampel yang mempunyai Ti3SiC2 dengan ketulenan dan ketumpatan tinggi adalah TSC 0.2Al/0.2Ni. Peratusan Ti3SiC2 dalam produk akhir adalah 90 % berat dan ketumpatan relatif adalah 89.61 %. Walau bagaimanapun, kekerasan TSC 0.2Al/0.2Ni adalah yang paling rendah (3.7 GPa) berbanding dengan yang lain. Di samping itu, produk Ti3SiC2 juga dikaji melalui pemerhatian SEM. TiC danTi5Si3 muncul sebagai fasa kedua dalam semua produk.