Potentiality Of Palm Oil Biowaste Withcow Dung And Poultry Litter For Compost Production - Vakili, Mohammadtaghi (2011)
Malaysia ialah negara pengeluar minyak sawit utama di dunia. Industri ini menghasilkan banyak jenis biojisim. Penggunan biojisim untuk tujuan tambah nilai seperti pengkomposan perlu diteroka dan diselidik. Sebagai satu matlamat akhir, dengan menggunakan sumber buangan bio yang boleh didapati dengan mudah, kompos yang amat cekap dijangka dapat dihasilkan dari biojisim kelapa sawit dengan keterangan yang tepat mengenai ciri-ciri dan tingkah laku biojisim yang berbeza-beza dengan bilangan kali pengkomposan dan syarat-syarat. Objektif kajian ini ialah untuk belajar kesan sisa ternakan (PL) dan tahi lembu (CD) pada pengkomposan proses sisa bio minyak sawit (POBW) dan menentukan nisbah terbaik bahan-bahan buangan bio minyak sawit dan PL dan CD dalam proses membuat kompos. Bahan-bahan buangan bio minyak sawit (EFB dan pelepah) diadunkan dengan PL dan CD dalam lapan nisbah berbeza dan kandungan lembapan dilaraskan kepada 40% untuk semua rawatan semasa proses membuat kompos. Kandungan tong-tong kompos yang dicampur dengan tepat dan diletakkan di tempat teduh untuk mengaktifkan mekanisme penguraian sehingga 11 minggu. Hasil menunjukkan, pada nisbah 1:3 POBW dan tahi lembu telah menunjukkan nilai optimum bagi nisbah C:N (≤ 25). Kekonduksian elektrik untuk kompos matang ialah 2.83 dSm-1 manakala nilai optimum ialah di bawah 4 dSm-1 dalam percubaan ini. Nilai pH rawatan ini pada akhir proses membuat kompos ialah 7.92. POBW dengan sisa ternakan pada nisbah 1:3 telah menunjukkan C:N kurang daripada (≤ 25) serta SPR untuk kompos matang ialah 3.7 dSm-1 and pH ialah 7.35, yang merupakan paling hampir pH semula jadi. Tahi lembu dan sisa ternakan diadunkan dengan POBW bagi memastikan satu keimbangan nutrien dalam matriks kompos untuk aplikasi lebih lanjut dalam pengeluaran pertanian.