Activated Carbon Prepared From Pomegranate Peel Microwave Assisted Koh Activation For Dyes Adsorption - Ahmad, Nur Azreen (2013)
Penghasilan karbon teraktif berasaskan kulit buah delima (KTKBD) melalui pengaktifan KOH berbantukan gelombang mikro telah berjaya dikaji. KTKBD yang terhasil telah digunakan untuk penyingkiran pewarna malacit hijau (MH) dan remazol brilliant biru reaktif (RBBR) daripada larutan akuas. KTKBD mempunyai luas permukaan yang tinggi 941.02 m2/g dan menunjukkan struktur liang meso tidak seragam serta terdapat pelbagai kumpulan berfungsi pada permukaan KTKBD. Kesan kepekatan awal pewarna (50-500 mg/L), masa sentuh (0-24 h), suhu larutan (30-60°C) dan pH larutan (2-12) telah dinilai melalui kajian penjerapan berkelompok. Jumlah penjerapan pewarna meningkat dengan peningkatan suhu, kepekatan awal pewarna dan masa sentuh. Penjerapan pewarna MH dan pewarna RBBR ke atas KTKBD adalah terbaik dipadankan oleh model Freundlich. Penjerapan kinetik MH dan RBBR ke atas KTKBD terbaik dipadankan oleh model kinetik pseudo-tertib kedua. Melalui kajian termodinamik, penjerapan pewarna MH dan RBBR ke atas KTKBD adalah berlaku secara jerapan fizikal, spontan dan endotermik. Melalui kajian mekanisma, kadar penjerapan dikawal oleh mekanisma serapan-filem.