Perlaksanaan dan kemampuan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa pengantar dalam bidang sains perubatan. - Abd Majid, Mohd Roslani (1983)
Taraf pemakaian dan penggunaan Bahasa Malaysia dalam bidang Sains Perubatan selalu dipertikaikan dari segi sama ada ianya boleh ataupun mampu digunakan dalam bidang yang diangap meluas dan kompleks.