Quality Of Stored Cord Blood In National Blood Centre Based On Maternal And Neonatal Factors - Azmi, Nor Azhani (2017)
Latar Belakang: Darah tali pusat (UCB) merupakan sumber alternatif kepada sel tunjang alogenik hematopoetik bagi tujuan pemindahan. Kualiti darah tali pusat yang dikumpulkan bergantung pada kandungan hematopoetiknya yang secara langsung mempengaruhi hasil ‘engraftment’ dan terapeutik. Demi memastikan kualiti darah tali pusat yang dikumpulkan terjamin, kriteria penerimaan darah tali pusat telah diwujudkan di bank tali pusat, Pusat Darah Negara (PDN) yang bersandarkan piawaian antarabangsa. Namun ia telah menyebabkan kadar penyingkiran unit darah tali pusat yang dikumpulkan agak tinggi. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungkait antara faktor penderma iaitu ibu dan bayi yang boleh mempengaruhi kualiti kandungan hematopoetik darah tali pusat untuk membantu dalam pemilihan penderma dan seterusnya mengurangkan pembaziran.