Effect Of Blood Donation On Blood Donor Cardiorespiratory Fitness Level - Mail, Jamaludin (2017)
Tajuk: Effect of Blood Donation on Blood Donor cardiorespiratory fitness level Latar Belakang. Pendermaan darah adalah penting untuk memenuhi keperluan darah dan produk-produk darah untuk pesakit. Tetapi, pengurangan haemoglobin, haematocrit dan isipadu darah selepas pendermaan darah mungkin memberi kesan terhadap kecergasan kardiorespiratori. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan pendermaan darah kepada kecergasan fizikal kardiorespiratori penderma iaitu predicted maximum oxygen uptake (VO2 max). Kaedah. Sebanyak 42 penderma darah lelaki telah terlibat dalam kajian keratan lintang ini dengan 14 peserta untuk setiap kumpulan kecergasan rendah, sederhana dan tinggi. Protokol 20 meter Multistage Shuttle Run fitness test telah digunakan untuk menguji kecergasan kardiorespiratori. Ujian kecergasan kardiorespiratori dijalankan 24 jam sebelum dan selepas pendermaan 450 ml darah utuh. Pada masa yang sama, Haemoglobin dan haematocrit diuji pada 24 jam sebelum, sebaik selepas dan 24 jam selepas pendermaan . . Title: Effects of Blood Donation on Blood Donor Cardiorespiratory Fitness Level Background. Blood donation is vital to meet patients’ needs for blood and blood products. However, reduction of haemoglobin, haematocrit and blood volume following blood donation might affect the cardiorespiratory fitness level. The aim of this study is to determine the effect of blood donation on the level of cardiorespiratory fitness as measured by predicted maximum oxygen uptake (VO2 max). Methods. A total of 42 male blood donors were involved in this cross sectional study with 14 participants each for poor, average and excellent fitness groups. The 20 meters Multistage Shuttle Run fitness test protocol was used to measure cardiorespiratory fitness level. The test was performed 24 hours before and after a 450 ml whole blood donation. Simultaneously, haemoglobin and haematocrit were assessed 24 hours before, immediately after and 24 hours after the donation.