The Incremental Value Of I-131 Spect/ct Of The Neck In The Management Of Differentiated Thyroid Carcinoma - Mohamad Najib, Fatin Hayyani (2017)
Tujuan: Untuk mengkaji penambahan nilai klinikal oleh SPECT/CT leher dan pengaruh ke atas rawatan pesakit “differentiated thyroid carcinoma”. Metodologi: Skan radioiodin I-131 seluruh badan secara planar dan SPECT/CT leher dijalankan ke atas 78 pesakit yang telah disahkan secara histopatologi mengidap “differentiated thyroid carcinoma”. Hasil skan seluruh badan secara planar dan SPECT/CT leher telah dianalisis. Analisa klinikal berdasarkan klasifikasi TNM untuk tahap kanser, status kumpulan stratifikasi risiko terjadinya kanser berulang dan rancangan rawatan dibuat berdasarkan hasil skan seluruh badan secara planar dan SPECT/CT leher dan dibuat perbandingan. Seterusnya, analisa ini digunakan untuk menilai kesan atau impak terhadap perancangan rawatan pesakit secara keseluruhan.