Differentiated Thyroid Cancer: The Predictive Value Of Stimulated Thyroglobulin Six Months After Radioiodine Ablation - Chan , Guat Choo (2017)
Kejadian kanser tiroid differentiated telah meningkat dengan ketara di seluruh dunia. Tiyroglobulin (Tg) serum dan imbasan seluruh badan selepas rawatan radioiodin (I-131 Dx WBS) adalah dua jenis siasatan susulan yang dijalani selepas rawatan kanser di peringkat awal (pembedahan pembuangan seluruh tiroid dan pemusnahan sisa tiroid dengan radioiodin). Kajian ini bertujuan untuk menilai korelasi dan nilai ramalan Tg terangsang (sTg) 6 bulan selepas pemusnahan sisa tiroid dengan radioiodin untuk menentukan kewujudan penyakit berstruktur (SED) dalam I-131 Dx WBS. Jika sTg mempunyai nilai ramalan yang sangat tinggi terhadap kewujudan penyakit, ia boleh menggantikan I-131 Dx WBS untuk menilai kewujudan penyakit. Nilai ulangan sTg juga ditentukan bagi dua sampel berlainan yang diambil selepas tempoh 6 bulan. Metodologi: