Kepimpinan Distributif Dan Komuniti Pembelajaran Profesional (Kpp) Di Sekolah Rendah - Teng, Tam Hui; Mohd Hamzah, Mohd Izham (School of Social Sciences, USM, 2017)
Pelan Pembangunan Pendidikan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 dirancang untuk meningkatkan kualiti sistem pendidikan supaya dapat mengikut taraf pendidikan antarabangsa yang semakin meningkat. Pentadbir menjadi peranan yang amat penting dalam usaha membantu merealisasikan hasrat PPPM ini. Kertas konsep ini bertujuan untuk membincangkan kepimpinan distributi guru besar dan amalan Komuniti Pembelajaran Profesional (KPP) guru di sekolah. Kepimpinan distributif mementingkan perkongsian tanggungjawab antara pentadbir dengan guru-guru dalam usaha perkembangan sekolah. Pentadbir sekolah perlu memahami peranan sebagai pemimpin distributif supaya meningkatkan tahap amalan KPP dalam kalangan guru.