Kenali Glaukoma - Penyebab Kebutaan Tanpa Kesakitan - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2018)
USM KUBANG KERIAN, 19 Mac 2018 – Perkataan ‘glaukoma’ mungkin agak asing bunyinya kepada masyarakat umum. Malah dalam kalangan pengamal perubatan juga, agak jarang didengar berbanding katarak.Walau bagaimanapun, glaukoma merupakan penyebab utama kebutaan yang tidak dapat dipulihkan. Dianggarkan seramai 76 juta penduduk dunia yang berumur 40 hingga 80 tahun menghidap glaukoma menjelang tahun 2020 dan angka ini meningkat secara eksponensial kepada 111.8 juta pada tahun 2040.