Ekuinoks Dan Cara Mendepaninya - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2018)
PULAU PINANG, 21 Mac 2018 – Fenomena Ekuinoks berlaku apabila jangka masa siang dan malam adalah sama dan ia berlaku 2 kali dalam tempoh setahun iaitu pada bulan Mac dan September. Fenomena ini dijangka berlaku di Malaysia sekitar 20-21 Mac dan 23 September pada tahun ini. Ekuinoks merupakan fenomena astronomi apabila kedudukan matahari sejajar dengan Garisan Khatulistiwa yang mana ia menjadikan matahari dan bumi berada pada jarak paling dekat dalam sistem solar.