SARINGAN KESIHATAN BERKALA PENTING UNTUK PENGESANAN AWAL DIABETES - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2017)
KOTA BHARU, KELANTAN, 25 November 2017 – Pesakit diabetes terus meningkat di Malaysia dan dianggarkan kira-kira 3.6 juta (17.5%) rakyat Malaysia dewasa berumur 18 tahun ke atas menghidap diabetes. Separuh dari jumlah ini masih belum didiagnos kerana diabetes adalah satu penyakit yang senyap (silent disease) dan individu-individu ini tidak pernah menjalani saringan kesihatan.