USM DI KEDUDUKAN #264 DALAM QS-WUR: PENCAPAIAN TERBAIK DALAM TEMPOH LIMA TAHUN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2017)
Senarai terkini QS World University Rankings (QS-WUR) 2017/2018 meletakkan Universiti Sains Malaysia (USM) pada kedudukan nombor #264. Ini adalah peningkatan yang besar (66 posisi) bagi pencapaian universiti di dalam senarai ini berbanding dengan tahun sebelumnya, di kedudukan nombor #330.