ELAK SALUR DARAH TERSUMBAT – DR. SAFARI ELIS - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2017)
USM, PULAU PINANG, 13 April 2017 – Penyempitan salur darah atau salur darah tersumbat berlaku akibat daripada penyakit kencing manis, darah tinggi, kandungan kolestrol yang tinggi dalam badan, merokok, kegemukan, tidak melakukan senaman, keturunan, golongan lelaki dan umur. Penyakit tiga serangkai iaitu darah tinggi, kencing manis dan kolestrol tinggi boleh menyebabkan serangan angin ahmar, serangan jantung, kegagalan buah pinggang dan penyakit kaki.