MERUNGKAI SEJARAH BAGAN DAN SEBERANG PERAI – DAHALAN FAZIL - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2017)
USM, PULAU PINANG, 31 Mac 2017 – Bagan bermaksud jeti atau pengkalan untuk berlepas ke suatu tempat seperti Tanjong yang kini dikenali sebagai George Town. Bagan, merujuk kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), terdiri daripada tiang-tiang dan palang kayu untuk jemuran dan untuk didirikan sebagai pengkalan.