Phosphorylation And Regulation Of Human Choline Kinase Beta By Protein Kinase A - Chang , Ching Ching (2015)
Kolina kinase (CK) adalah enzim pertama yang terlibat dalam laluan CDP-kolina untuk proses biosintesis fosfatidilkolina yang merupakan komponen utama fosfolipid membran. CK terdiri daripada tiga isoform iaitu CKα1, CKα2 dan CKβ. Pengawalaturan enzim ini adalah penting dari segi fisiologi.