Masjid Sebagai Ruang Awam Komuniti Bandar: Satu Kajian Kes Di Bandar Raya George Town, Pulau Pinang - Hj Md Rodzi, Mohd Abbas; Md Noor, Norizan; Sheikh Dawood, Sharifah Rohayah (School of Social Sciences, USM, 2017)
Ruang awam merupakan sutu keperluan penting kepada komuniti di bandar. Kawasan bandar yang padat menyebabkan ruang awam semakin mengecil. Peningkatan jumlah populasi bandar menyebabkan keperluan ke atas ruang awam semakin tinggi. Kajian ini meninjau kesesuaian masjid sebagai ruang awam kepada komuniti bandar. Rumah ibadat seperti Masjid, Gereja, Kuil dan Tokong merupakan ruang awam. Masjid dipilih berdasarkan kepentingannya kepada masyarakat Islam dan bilangannya yang mencukupi bagi Bandaraya George Town. Objektif kajian ini ialah untuk melihat persepsi orang ramai terhadap kemudahan ruang awam, peranan masjid dan keselesaan kemudahannya. Kajian ini juga melihat kepentingan peranan masjid sebagai ruang awam dengan lebih jelas. Kaedah kajian yang dilakukan adalah lebih memfokuskan pada persoalan borang soal selidik. Seramai 100 orang responden dipilih dalam kajian ini. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages for Social Science (SPSS) versi 20.0. Dapatan kajian merumuskan masjid merupakan ruang awam yang masih tidak digunakan secara optima dan ia berpontensi untuk dianggap sebagai ruang awam komuniti bandar.