Cognitive, Psycho-physiological And Physical Benefits Of Aerobic Exercise And Milk Consumption Among Female Secondary School Students - Moghaddam, Sedigheh (2015)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kelebihan/kebaikan dari segi kognitif, psikofisiologikal dan fizikal terhadap latihan senaman aerobik dan pengambilan susu dalam kalangan murid perempuan sekolah menengah. Kajian ini melibatkan dua fasa. Fasa awal melibatkan 93 murid perempuan berumur 16 tahun yang telah dipilih secara rawak dan dikategorikan kepada empat kumpulan eksperimen iaitu; kumpulan susu, kumpulan latihan senaman, kumpulan gabungan susu dan latihan senaman dan kumpulan kawalan. Pelajar yang terlibat sebagai peserta kajian kumpulan susu mengambil 250ml susu rendah lemak sehari selama lima hari persekolahan pada masa yang ditetapkan.