Psychosocial Profiles Of Male Juvenile Delinquents - Md Shariff, Nadiah Syariani (2015)
Delinkuensi juvana merupakan tingkahlaku yang menyalahi undang-undang yang dilakukan oleh individu-individu yang berumuh di bawah umur 18 tahun. Dalam latar tempatan, kajian yang menekankan faktor-faktor psikososial dan kriminogenik delinkuensi juvana adalah wajar berikutan analisis tren jenayah juvana bagi tempoh sepuluh tahun di Malaysia, populasi, penanda sosial dan permulaan penglibatan dalam jenayah, serta kepelbagaian jenayah juvana. Berikutan ini, kajian ini secara amnya bertujuan untuk membina profil psikososial dan kirminogenik juvana delinkuen lelaki Malaysia.