HARI AIDS SEDUNIA: APA PERANAN KITA? - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, 1 Disember 2016 – Human Immunodeficiency Virus (HIV) adalah virus yang menyerang sistem tubuh manusia sehingga tidak berdaya melawan serangan penyakit. Transmisi jangkitan HIV boleh berlaku melalui darah atau cecair badan yang tercemar seperti perkongsian jarum suntikan dalam kalangan penagih dadah, hubungan seks bebas atau tidak selamat serta daripada ibu kepada anak semasa mengandung, proses kelahiran atau penyusuan ibu.