Inovasi Struktur Tenunan Dalam Penghasilan Kain Tenun Pahang Diraja - Abdul Jabbar, Habibah; Hamidon, Nor Azlin; Ab Kadir, Muhammad Ismail; Abdul Jabbar, Abdul Razak; Ahmad, Mohd Rozi (2016)
Tujuan penyelidikan ini dijalankan adalah untuk menghasilkan kain Tenung Pahang Diraja (TPD) yang lebih kompetatif berdasarkan inovasi dalam struktur tenunan. Kain warisan ini juga masih belum di terokai potensinya, melalui suntikan inovasi yang berlandaskan kreativiti ia mampu menyaingi fabrik lain yang berada di pasaran. Penyelidikan ini menggunakan perisian WeavePoint 6.1 dan Schacht table loom untuk menghasilkan variasi struktur tenun sebagai inovasi dalam penghasilan kain TPD. Ciri-ciri fizikal antara kain TPD komersial dan eksperimen seperti tebal, berat, kepadatan dan crease recovery angle (CRA) dikaji dan dibandingkan. Penyelidikan ini telah berjaya menghasilkan beberapa sampel kain tenun Pahang dengan struktur tenun yang berbeza tetapi mempunyai ciri-ciri fizikal yang setanding dengan kain TPD komersial. Malah, pihak Kompleks Penjara Bentong (Unit Latihan Vokasional), Pusat Pergembangan TPD, Kampung Soi dan FELDA Chini Pahang sedang dalam proses pengeluaran kain TPD sebagaimana kain yang dihasilkan dalam eksperimen ini