Memahami Reka Bentuk Sejagat: Kajian Kes Di Taman Permainan Mudah Akses, Taman Perbandaran Pulau Pinang - Mohamed Khalid, Noor Azlina (2016)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk memberi pendedahan tentang Reka Bentuk Sejagat (RBS) kepada para pelajar Tahun Dua (semester ketiga) di dalam bidang Rekabentuk Produk di dalam subjek Ergonomik. Kefahaman mereka tentang topik RBS ini akan dinilai diakhir kursus.Kajian literatur berkaitan dengan RBS dan kepentingannya dalam mereka bentuk produk di persekitaran awam serta Orang Kurang Upaya (OKU) dan taman permainan turut dikenalpasti. Kajian lapangan ini mengaplikasikan pendekatan kajian secara kualitatif dengan menggunakan kaedah Pemerhatian Turut Serta dan Temubual Kumpulan Fokus yang melibatkan seorang OKU Buta, dua orang OKU fizikal yang berkerusi roda, dan dua orang kanak-kanak normal, pereka bentuk dari syarikat pemaju dan Presiden Persatuan Sukan dan Rekreasi OKU Negeri (PESRON) Pulau Pinang