Permainan Elektronik: Satu Kajian Awal Amalan Penyertaan Genre Dan Amalan Motivasi Dalam Permainan Media - Mohd Zain, Ahmad Zulman; Balraj Baboo, Shanti (2016)

(untitled)
Matlamat kajian adalah untuk menggapai diskripsi penggunaan media baru yang diamalkan oleh remaja berhubung amalan permainan media dan genre peryertaan. Perbuatan melepak (hanging out), sikap meneroka (messing out) dan pakar (geeking out) adalah tiga bentuk penyertaan genre yang menggambarkan bentuk komitmen yang berbeza terhadap penglibatan media dan ianya memberikan kesan berbeza dari segi sosial, amalan dan juga pembelajaran dinamik. Kajian ini adalah penting dan signifikan untuk melihat corak budaya sosial pemain bermain di media baru. Kajian ini juga boleh mengkategorikan para pemain berasaskan genre penyertaan iaitu mengikut cara mereka berhubung dan bermain permainan. Berasaskancorak pendekatan bermain yang berbeza mengikut genre penyertaan, pemain juga dapat dianalisakan menerusi amalan motivasi permainan . Ianya boleh dilihat secara terperinci penganalisaan terhadap tahap amalan motivasi dalam permainan.