Atap Singgora Pada Senibina Tradisional Dan Kontemporari Di Pantai Timur - Mohamad, Shamsu; Surip, Siti Suhaily (2016)
Kertas kerja ini membincangkan topik berkaitan penggunaan atap singgora pada senibina tradisional dan kontemporari di Kelantan dan Terengganu. Senibina tradisi dan kontemporari negeri Pantai Timur yang dikaji ialah rumah, masjid, ketik Buddha, istana, dan wakaf. Kajian ini penting untuk menjelaskan kepentingan atap singgora pada senibina silam dan senibina masa kini. Atap singgora diperbuat dari tanah liat menjadi pilihan penduduk setempat pada awal tahun 60an kerana rekabentuknya yang menarik dan ringan, bersesuaian untuk struktur senibina kayu. Kelebihan atap singgora yang bersifat poros mampu menyerap air semasa hujan dan mampu menyejukkan suhu dalaman sesebuah rumah pada siang hari sekaligus menjadikan penghuni berasa nyaman dan selesa. Pada masa kini, hanya sebuah perusahaan atap singgora yang berjaya dikenal pasti dan masih terus diusahakan sehingga kini. Antara punca kemerosotan industri perusahaan atap singgora ini adalah disebabkan oleh kemunculan bahan senibina moden seperti simen mengantikan rumah kayu.