Perbincangan “Tingkah Laku” Dan Interaksi Penghayat Ke Atas Beberapa Karya Seni Multimedia Interaktif Di Malaysia - Mohamad Elham, Siti Khadijah; Abdullah, Sarena (2016)
Dewasa ini, kita dapat melihat bermacam idea diungkap dalam pelbagai rupa, bentuk dan kaedah hasil daripada pelbagai ragam pengolahan karya seni multimedia interaktif dari pelbagai perspektif, sudut, konsep, medium dan teknologi. Pembentangan kertas kerja akan mengupas karya seni multimedia interaktif di Malaysia secara umum dan perbincangan aspek “tingkah laku” dan interaksi penghayat atau audience terhadap hasil karya seni multimedia interaktif. Oleh itu, pembentangan ini akan menjelaskan definisi umum seni multimedia interaktif, bentuk-bentuk tingkah laku penghayat (audience), dan juga perhubungan tingkah laku tersebut dengan karya, kaedah dan impak ke atas keseluruhan hasil karya dipilih. Perbincangan dalam kertas kerja ini akan cuba menjawab persoalan penting iaitu adakah keseluruhan hasil karya yang dipilih untuk dibincangkan, mampu berinteraksi kesan daripada tindak balas “tingkah laku” penghayat tersebut atau pun sebaliknya. Perbincangan ini mampu menjadi asas serta perkongsian maklumat terhadap perbincangan dalam pelbagai konteks dan persoalan seni multimedia interaktif kerana ianya begitu jarang diketengahkan di negara