Aplikasi Teori Character Archetypes Dalam Proses Reka Bentuk Karakter. Kajian Kes: Karakter P. Ramlee Sebagai Ikon Reka Bentuk Kepada Teori Character Archetypesterhadap Proses Reka Bentuk Karakter P.Ramlee Di Dalam Animasi - Anak Michael, Vanden; Senin, Noorhaslina (2016)

(untitled)
Character Archetypes merupakan salah satu teori yang diperkenalkan oleh Carl G Jung untuk mengenalpasti ciri-ciri karakter dan personaliti terhadap seseorang. Penyelidikan ini mengaplikasikan teori Character Archetypes dalam proses penghasilan reka bentuk karakter. Dalam penyelidikan ini, karakter P Ramlee dijadikan sebagai kajian kes untuk menghasilkan sebuah reka bentuk karakter berdasarkan filem-filem terbaiknya. Namun itu, teori ini belum pernah diaplikasikan dalam proses reka bentuk karakter standard walaupun teori Character Archetypes juga turut diaplikasikan dalam bidang animasi. Penyelidikan ini adalah bertujuan untuk mengkaji terhadap karakter P Ramlee berdasarkan teori Character Archetypes dalam mengenalpasti tentang ciri-ciri karakter dan personaliti melalui filem-filem terbaiknya. Ciri-ciri Archetypes P Ramlee yang dikenalpasti adalah sebagai panduan untuk menghasilkan reka bentuk karakter. Kumpulan fokus, analisa karakter, analisa visual merupakan metodologi kajian yang digunakan dalam penyelidikan ini. Sampel kajian ialah kanak-kanak yang berumur lingkungan 7 hingga 11 tahun.Penyelidikan ini mendapati teori Character Archetypes sahaja tidak memadai untuk menghasilkan sebuah reka bentuk karakter. Teori ini harus digabungkan dengan aspek visual untuk menyokong hasil dapatan data dalam menghasilkan reka bentuk karakter