BERDENGKUR BOLEH MEMBAHAYAKAN DIRI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, KELANTAN, 17 November 2016 - Berdengkur adalah suara yang dihasilkan apabila seseorang itu bernafas, biasanya ia dihasilkan ketika menarik nafas semasa tidur di mana ia boleh menyebabkan getaran di lelangit lembut uvula, iaitu struktur berdaging yang tergantung di bahagian belakang tekak.