Mencari Keindahan Dalam Catan Chuah Thean Teng: Kajian Awal Analisis Geometri - Abdullah, Alina; Caldwell, Ian; Hann, Michael (2016)
Banyak kata indah digunakan untuk mengungkap visual yang terlihat pada sesebuah catan. Kata indah yang dimaksudkan ini adalah keteraturan dan keseimbangan berdasarkan prinsip geometri. Makalah ini akan mengkhususkan untuk mengenalpasti struktur tersembunyi yang terdapat dalam karya Chuah Thean Teng. Karya yang dipilih ialah catan medium batik yang bertajuk ‘Joy of Living’. Analisis geometri dgunakan sebagai alat dalam mengkaji struktur ini. Struktur tersembunyi ini ditentuluarkan, dianalisis serta diterangkan komposisi gubahan imej catan ini. Kajian awal analisis geometri ini diharapkan memberi lebih pemahaman terhadap gubahan struktur visual bagi membuat dokumentasi terhadap sejarah seni lukis Malaysia