Idea Tempatan Dalam Catan Abstrak - Ibrahim, Suzlee; Bebit, Mohd Ali Azraie (2016)
Gua Kota Gelanggi yang mempunyai kesan tinggalan sejarah penempatan manusia 1500 tahun dahulu, terletak di daerah Jerantut, Pahang dikatakan sebuah kota lama yang gemilang pada zamannya. Dalam tulisan Sejarah Melayu ada menyebut Kota Gelanggi sebagai Kota Kelangkio atau Klang Kio. Ia merupakan sebuah tinggalan sejarah yang indah dengan flora dan fauna serta mempunyai banyak gua-gua kecil di kawasan tersebut. Permukaan dinding-dinding gua yang bergerutu memberi seribu inspirasi bagi Suzlee Ibrahim dalam adaptasi abstraknya; Kingdom Series. Pelukis telah mendapat ilham untuk menterjemah Gua Kota Gelanggi ke atas catan abstrak melalui pengalaman ekspedisi beliau ke lokasi tersebut. Catan abstrak Suzlee merupakan karya yang berbentuk ekspresionis, lahir dari luahan rasa peribadi sepertimana karya-karya abstrak yang sealiran dengannya. Pelukis-pelukis terdahulu seperti Pollock, de Kooning dan Kline merupakan di antara pelukis abstrak ekspresionis yang menjadi rujukan kepada Suzlee.