KESAN PEMBANGUNAN KAWASAN PERINDUSTRIAN TERHADAP KOMUNITI PESISIR PANTAI DI PASIR GUDANG, JOHOR - Alia, Nurul Fatin; Firdaus, R. B. Radin (2017)
Kawasan perindustrian Pasir Gudang merupakan sebuah kawasan perindustrian yang sedang giat membangun di Johor. Kawasan perindustrian Pasir Gudang dahulunya merupakan sebuah kawasan pedalaman yang hasil ekonominya bergantung kepada komoditi getah. Kini, pembangunan dalam sektor perindustrian telah membawa kepada pertambahan peluang pekerjaan dan pertumbuhan penduduk yang pesat. Hal ini secara langsung telah memberi kesan ke atas taraf hidup dan keadaan sosioekonomi masyarakat setempat khususnya terhadap komuniti pesisir pantai di kawasan Pasir Gudang. Meskipun pembangunan kawasan perindustrian rancak berlaku di sekeliling mereka, namun masih terdapat perkampungan di kawasan pesisir pantai yang masih mengekalkan nilai, tradisi dan amalan ekonomi masyarakat desa. Sehubungan dengan itu, kajian ini dijalankan bertujuan untuk menilai kesan pembangunan kawasan perindustrian terhadap tahap sosioekonomi komuniti pesisir pantai di kawasan Pasir Gudang. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah kuantitatif deskriptif melibatkan seramai 60 orang ketua isi rumah yang terdiri daripada komuniti pesisir pantai di Kampung Tanjung Langsat dan Kampung Perigi Acheh. Hasil kajian ini mendapati terdapat perubahan yang ketara ke atas status sosioekonomi komuniti pesisir pantai akibat pembangunan kawasan perindustrian di Pasir Gudang. Antara perubahan positif yang diterima adalah dari aspek pekerjaan dan pendapatan. Manakala kesan negatif akibat pembangunan pesat kawasan perindustrian adalah dari aspek kesejahteraan sosial dan persekitaran.