PENGARUH PEMBANGUNAN BANDAR TERHADAP PENYERTAAN SOSIAL PENDUDUK KAMPUNG BANDAR DI WILAYAH UTARA MALAYSIA - Samsurijan, Mohamad Shaharudin; Badarudin, Radin Firdaus Radin; Singh, Paramjit Singh Jamir; Awang, Azahan; Vadevelu, Kumarashwaran; Alexandri, Mohammad Benny (2017)
Bandar merupakan sebuah habitat tumpuan penduduk mendapatkan serta mencari kualiti kehidupan yang baik. Pengaruh pembangunan yang pesat di bandar sebenarnya telah memberi kesan langsung kepada penduduk kampung bandar untuk terus beradaptasi dengan persekitaran pembangunan bandar yang semakin kompleks. Kajian ini menghujahkan bahawa keupayaan penduduk kampung bandar menikmati kualiti kehidupan sosial yang baik terjelma keutuhan penyertaan sosial sesama penduduk. Kajian mendapati sungguhpun penduduk kampung bandar secara majoritinya adalah kaum melayu, kepelbagaian etnik yang wujud di persekitaran kawasan kampung bandar telah membentuk hubungan yang utuh dan akrab.