Modelling of thermal and charge/discharge cycle behaviors of nickel metal hydride (NI-MH) battery system - Mohammad Firdaus, Abu Hashim (2013)
Berdasarkan kesan pencemaran persekitaran yang rendah, bateri Nikel Logam Hidrida dianggap sebagai salah satu bateri yang paling sesuai untuk kenderaan elektrik pada masa kini. Tenaga yang dihantar oleh bateri Nikel Logam Hidrida bergantung kepada profil discas. Secara amnya, tenaga keupayaan yang disimpan di dalam bateri tidak dapat dikeluarkan secara keseluruhannya. Dua model yang berbeza dan tidak bersandar, iaitu cas/discas dan terma telah dibina. Model persamaan pembezaan separa matematik yang diperolehi telah diselesaikan dengan menggunakan kaedah Explicit, penghampiran beza terhingga. Model penyelesaian dan simulasi ini telah dilakukan dengan menggunakan bantuan perisian MATLAB R2011a. Model cas/discas ini mampu untuk meramalkan jumlah masa untuk discas bateri di bawah pelbagai kadar discas. Model ini juga menunjukkan bahawa sel dengan elektrod tebal akan mempunyai potensi sel yang lebih rendah kerana rintangan dalaman yang tinggi. Jumlah ketebalan bagi sel 1 adalah 0.101 cm, sel 2 adalah 1.90 cm dan sel 3 adalah 0.12 cm, di mana sel 1 mempunyai potensi sekitar 1.35V, sel 2 1.29V, dan sel 3 1.34V. Selain itu, model terma yang telah dibina dalam 1-dimensi dan 2-dimensi mampu meramal taburan suhu di dalam sel. Kesahihan keputusan simulasi ini telah ditentu sahkan dengan data eksperimen daripada sumber-sumber rujukan dan juga dengan bantuan perisian MINITAB. Berdasarkan keputusan yang diperolehi daripada simulasi, ia boleh disimpulkan bahawa model 1-dimensi dibentangkan di dalam kerja-kerja ini boleh meramal kelakuan terma di bawah olakan tabii manakala model 2-dimensi digunakan apabila pengecasan di bawah olakan paksa. Proses pengecasan ini adalah eksotermik dan akan mencapai suhu yang sangat tinggi kira-kira 44ºC sehingga 57ºC di bawah kadar pengecasan yang tinggi dan pengecasan terlampau.