Synthesis And Characterisation Of New Ru3 AND Os3 Clusters With Sulphur Containing Phosphines, Alkyne, And Antimony Ligands - Abdelnasir, Hafiz Malik Hussien (2017)

(untitled)
Dua puluh empat komplek gugusan baharu; dua puluh satu komplek gugusan triruthenium carbonil, tiga komplek gugusan triosmium carbonil dan empat ligan telah berjaya disintesis dan dicirikan menggunakan kaedah analisis unsur, dan kaedah spektroskopi, merangkumi IR, 1H NMR, 13C NMR dan 31P NMR spektroskopi