Phytochemical And Antidiabetic Studies Of Pereskia Bleo Extracts - Abdul Rani, Anis Najwa (2017)
Kajian ini telah dijalankan bagi mengkaji kesan antidiabetik berserta mekanisma tindakan bagi ekstrak daun Pereskia bleo. Pereskia bleo yang berasal dari family Cactaceae merupakan salah satu remedi yang sering digunapakai dalam perubatan tradisional di Malaysia bagi mengubati beberapa jenis penyakit seperti kencing manis, kanser, tekanan darah tinggi, dan beberapa penyakit berkaitan dengan penyakit sendi dan keradangan