Aplikasi Kaedah Tafsir Dalam Kaedah Penyelidikan Berteraskan Islam - Embong, Abdul Hanis (2017)
Kaedah penyelidikan lazim (KPL) dan kaedah penyelidikan berteraskan Islam (KPBI) merupakan dua kaedah penyelidikan yang berbeza. KPL terbina daripada tasawur lazim yang dipelopori oleh orang-orang Barat, manakala KPBI pula terbina daripada tasawur Islam yang dipelopori oleh orang-orang Islam