Pemetaan Abjad Dalam Pergerakan Silat Titi Batang Dari Perspektif Kosmologi Sufi Melalui Teknologi Motion Capture - Azraai, Nur Zaidi; Bidin, Mohamad Omar; Bakhir, Nor Farizah (2014)
Kajian ini adalah berkenaan penggunaan teknologi Motion Capture dalam meneliti abjad yang terkandung didalam pergerakan silat. Seni Silat Melayu amnya didokong oleh pegangan agama Islam telah merubah dan memurnikan kesenian dan kebudayaan Melayu. Didalam beberapa jenis persilatan Melayu, terdapat unsur penerapan abjad dalam gerak silat dan juga terdapat tanda lain tercetus dari pergerakan badan yang merujuk kepada tanda kebesaran tuhan. Malah menurut perspektif Islam, daya kreatif seni adalah dorongan atau desakan yang diberikan oleh Allah yang perlu digunakan sebagai bantuan untuk memeriahkan kebesaran Allah. Kesenian Islam adalah kesinambungan daripada kesenian pada zaman silam yang telah berkembang dan dicorakkan oleh konsep tauhid yang tinggi kepada Allah s.w.t. . Kajian ini bertujuan untuk memahami falsafah kosmologi sufi dalam memberi makna dalam kewujudan tanda dan meneroka keberkesanan teknologi motion capture bagi melakukan pemetaan terhadap gerak silat untuk meneliti kewujudan abjad dalam gerak