Konstekstual “Pembaca Baru” Dan “Pembaca Lama” Dalam Khalayak Pembaca Komik Malaysia - Md Saleh, Mohd Aswari; Mat Desa, Mohd Asyeik; Mohd Bakhir, Norfarizah (2014)
Penumpuan teknologi dalam penyertaan penonton/pembaca dilihat meminggirkan khalayak pembaca komik yang lebih selesa dengan bahan bersifat bercetak. Wacana media baru khususnya mendakwa penumpuan teknologi dapat meningkatkan partisipasi dan interaksi penonton, meningkatkan pemahaman, dan berciri masa depan yang unik dan menarik. Kajian ini bertujuan untuk menilai persepsi mengikut kontek pembaca baru dan pembaca lama untuk memahami ragam pembaca komik Malaysia. Kajian ini akan membincangkan teori pembaca baru dan perbandingan dengan pembaca lama; melalui penumpuan pembaca aktif dan pasif terhadap komik digital dan konvensional. Penekanan teori-teori penonton dalam menilai maklumat dan analisis terhadap pilihan penonton melalui hubangan diantara kajian budaya dan teknologi media baru serta kesan terhadap pilihan pembaca. Ianya memberi tumpuan kepada pembentukan dan penilaian persepsi teknologi terhadap komik merangkumi membuat penilaian terhadap persepsi diantara media digital dan cetak, menilai pilihan penonton melalui proses penglibatan visual dan menganalisis penumpuan teknologi media baru melalui kaedah didalam proses penyampaian. Usaha untuk menyelidik maklumat berdasarkan persepsi komik Malaysia kepada dimensi baru adalah penting untuk mengatahui ragam pembaca dan menerapkan nilai budaya dalam penyampaian komik