Sistem Khilāfah Islāmiyyah: Analisis Perbandingan Antara Pemikiran Al-Māwardīy Dan Al-Maudūdī - Mustaffa, Nurul Hidayawatie (2017)
Sistem khilāfah Islāmiyyah telah berakhir dengan jatuhnya empayar Turki Uthmaniyyah pada tahun 1924M/1343H. Sistem pentadbiran negara-negara Islam pada masa kini tidak mengamalkan pentadbiran berkonsepkan sistem khilāfah Islāmiyyah