Animasi Terapi Ruqyah Dalam Perawatan Komplemetari Islam - M. Bakhir, Norfarizah; Abdul Rahman, Nur Azian; Hussein, Supyan (2014)

(untitled)
Terapi ruqayah adalah salah satu kaedah perawatan dalam Islam. Ia terdiri daripada ayat-ayat pilihan dari Al Quran dan doa-doa pilihan dari Hadis Nabi s.a.w. Apabila terapi ruqyah dijalankan ke atas pesakit yang terkena gangguan jin, terdapat simptom dan tanda-tanda pada pesakit yang dirasai dalam diri oleh pesakit dan ada yang boleh dilihat pada fizikal diri pesakit. Berdasarkan kepada pengalaman dalam terapi ruqyah ini, animasi bagi menggambarkan reaksi pesakit apabila mendapat rawatan terapi ruqyah ini dibangunkan untuk menjadi bahan perbincangan dan penelitian lanjutan dalam penyelidikan. Animasi ini terdiri daripada fail format gif yang menggabungkan input grafik dan audio. Lakaran grafik yang dihasilkan oleh komputer digunakan sebagai output akhir. Animasi terapi ruqyah yang dihasilkan dalam beberapa situasi ini akan dapat dimanfaatkan oleh masyarakat umum mengenai kaedah terapi ruqyah dalam merawat diri sendiri dan diri orang lain. Kandungan kertas ini adalah sebahagian daripada dokumentasi projek Holographic Transdisciplinary Conservation 203/PTS/67270004