Metodologi Pentafsiran Aliran Fiqh: Kajian Terhadap Ayat-Ayat Hukum Ibadat Dalam Tafsir Al-Azhar - Md Isa, Muhammad Yusry Affandy (2017)
Kajian kualitatif ini mengkaji metodologi pentafsiran Hamka terhadap ayat-ayat hukum ibadat yang terkandung dalam Tafsir al-Azhar. Objektif kajian telah mensasarkan pengkajian mengenai konsep ilmu tafsir dan pentafsiran ayat hukum ibadat, sumbangan Hamka dalam bidang pentafsiran al-Quran dan penganalisisan metodologi Hamka dalam mentafsirkan ayat-ayat hukum ibadat