Language Use And Language Attitudes Of Multilingual Speakers: A Case Study Of Prince Of Songkla University Undergraduates - Sisamouth, Warinthip Kaenin (2017)
Thailand merupakan sebuah negara multilingual yang terdiri lebih daripada 70 bahasa minoriti yang dituturkan (Smalley, 1994; Rappa & Wee, 2006). Salah satu daripadanya ialah dialek Melayu Pattani dengan sekitar 800,000 orang jumlah penuturnya yang bermastautin di wilayah-wilayah sebelah selatan sekali (Smalley, 1994)