Peranan Dan Sumbangan Masyarakat Aceh Di Kedah Dari Tahun 1900-2000 - Haji Hasan, Haslinda (2017)
Hubungan Kedah-Aceh mempunyai sejarah yang unik dan bermula sejak dari tahun 1600-an M. Masyarakat Aceh mula bermigrasi dan bermukim di beberapa daerah di Kedah dan akhirnya membentuk komuniti masyarakat Aceh