Sains Sebagai Asas Pembinaan Tamadun: Kajian Terhadap Kitab Tabaqat Al-Umam Oleh Sa‘Id Al-Andalusi (1029-1069) - Mohd Ali, Mohd Zamrus (2017)
Dalam konteks pengistilahan „sains‟, gambaran fungsi setiap komponan ilmu telah membawa pengertian sains sebagai gagasan pengharmonian alam, manusia dan Tuhan Pencipta