Pembentukan nilai-nilai masyarakat orang aslli Kelantan melalui konsep Tarian Sewang - Nik Hussain, Nik Haslinda (2017)
Masyarakat Pribumi atau lebih dikenali sebagai orang asli adalah merupakan masyarakat yang mempunyai susur galur hubungan dengan zaman Mesolitik dan Paleolitik.Merekalah yang mempunyai status penduduk terawal dan telah mencorakkan negara kita