Ilmu dan Naratif Sakral dalam masyarakat Bawean di Pulau Pinang - Hussin, Shohana (2017)
Masyarakat Bawean adalah suku bangsa Melayu yang sangat terkenal dengan pelbagai amalan ilmu yang boleh dika itkan dengan unsur sakral.Naratif kehebatan dan kesakralan beberapa keperibadian tertent u dalam masyarakat tersebut tersebar luas, hingga ciri sakral atau magis pernah dikaitkan sebagai ciri khusus kebudayaan masyarakat tersebut