Development Of Lactobacillus Plantarum Antibacterial Proteins As Bacteriocides Against Staphylococcus Aureus - Wong , Chyn Boon (2016)
Empat puluh tiga strain bakteria asid laktik telah diasingkan dan dikenalpasti daripada sayur-sayuran segar, buah-buahan segar dan produk penapaian. Supernatan bebas sel (CFS) Lactobacillus plantarum USM8613 (L. plantarum USM8613) yang telah dineutralkan yang menunjukkan kesan rencatan lebih kuat (P<0.05) terhadap Staphylococcus aureus (S. aureus) berbanding semua strain yang dikaji telah dipilih untuk analisis seterusnya