Politik Melayu Pahang Dari Tahun 1955 Hingga 1984 - Ahmad, Shansuddin (2016)
Tesis ini mengkaji tentang sejarah politik kaum Melayu di negeri Pahang yang mana kajian memberi tumpuan perkembangan politik dari tahun 1955 hingga 1984. Kajian ini memberi fokus kepada kemajuan politik Melayu Pahang yang merangkumi fasa perkembangan iaitu bermula dari sebelum merdeka sehingga selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan